7 Kasım 2016

Bran & Bran Castle - Bran / ROMANYA

Bran & Bran Castle
Bran / ROMANYA




Bran Braşov’un bir ilçesidir. 13 yüzyılda töton Şövaleleri tarafından ahşap bir kale olarak oluşturulmuştur. 1242 yılında moğollar tarafından yıkılmıştır. 1377 yılında Macaristan Kralı Sigismund yerine yeni taş kale inşa etmiştir. Kısa süre içinde etrafında yerleşim alını oluşmuştur. Transilvanya (Erdel) ve Eflak arasında ticari bir yol olarak işlev yapmaktadır. Macaristan Krallığı Osmanlı İmparatorluğu tarafından mağlup edilince, yerleşke 16 yüzyıla kadar Erdel Prensliği’nin bir parçası olur. Birinci Dünya Savaşından sonra yerleşke yine Romanya’a verilir.




Bran Kalesi Romanya’nın en popüler yerlerinden biridir. Yaygın adıyla yazar Bram Stoker'ın hayali karakteri olan Drakula ile ilgi "Drakula'nın Kalesi" olarak ta bilinir. Stoker Drakula'yı oluştururken Kazıklı Voyvoda'dan ilham aldığına dair söylenti vardır.



Kazıklı Voyvoda (Vlad Țepeș) Eflak beyliğinin voyvodası(Prensi)’dir. Voyvoda III. Vlad düşmanlarını (özellikle esir aldığı Osmanlı askerlerini) kazıklara çakarak işkenceyle öldürmesiyle tarihe geçmiştir.


Osmanlılar'a yenilen Vlad'ın babası onu rehin olarak Osmanlılar'a verir. 1442-1448 yıllarını Osmanlılar'ın elinde rehine olarak Nif ve Tokat bölgelerinde diğer beylik şehzadeleri ile birlikte yaşar. 1448'de İkinci Kosova Savaşı sonrasında Osmanlı desteğiyle Eflak'ın başına geçme girişiminde bulunur, ancak kısa bir süre sonra Macaristan tarafından desteklenen Eflak voyvodası II. Vladislav tarafından yenilgiye uğratılır ve Boğdan'a sürgüne gider. Daha sonra Vlad Eflak'a bir sefer düzenler ve II. Vladislav'ı öldürerek III. Vlad adıyla Eflak voyvodası olur. 


Biraz geç gittik Bran’a. Drakula’nın Kalesi’ne çok meraklıydım. Fakat 18:00’da kapatıyorlarmış ve giremedik. Üzüldüm. Umarım başka zaman yolum yine düşer. Kaleyi ancak dışarıdan göre bildik.
 



Sinaia kadar olmasa da, şirin bir yer.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

My Trip Stories Copyright © Design by nesrin013 Blogger Template